Direktlänk till inlägg 25 september 2011

Knäna faller in vid knäböj?

Av Patrik Sundvall - 25 september 2011 09:13

Knäböj är kungen av alla benövningar. Den är inte bara bra för att bygga volym och styrka på låren. Det är en övning som bättrar på stabiliteten i knän, höfter och bål.


Ett problem många har är stabiliteten i höfterna när dem knäböjer, detta resulterar att knäna faller inåt (i vissa fall utåt) i uppåtfasen. Om man inte går något åt det kommer fel rörelsemönster läras in och många av knäböjens stabiliserande egenskaper går förlorade. Även skador kommer lättare.


Att det finns en instabilitet kring en led innebär att det finns en muskelobalans.

  I en knäböj aktiveras samtliga muskler runt höften för att ge stöd och kraft i utförandet. När knäna faller in beror det på att musklerna som som innåtroterar lårbenet får mer kraft än musklerna som utåtroterar lårbenet. Man kan se det som en dragkamp där inåtroterarna står som segrare.


Många påstår att musklerna som vinner dragkampen är starkare, men det är inte alltid sanningen, ibland är det så enkelt att muskelkontakten är högre på ena sidan och då får mer kraft.


För att åtgärda detta finns det olika metoder. Vilka man väljer beror på vad för orsak man har till att benen faller in. Är det styrkan eller muskelkontakten som är problemet?


Vanligt problem är att man inte får så bra kontakt med rumpmusklerna. Den kontakten kan lätt tränas upp, och det finns mängder av olika övningar att använda sig av.


Övningar som höftlyft och kissande hunden är bra för att "hitta rumpmusklerna".

Kör i ett lungt tempo och markera toppläget så att du känner i rumpan och musklerna på höftens utsida.


Kettlebellsvingen är bra för att få in rumpmusklerna i en helkroppsrörelse.


Ett knep jag provade för ett tag sedan var att köra ett program med 10 repetitioner i 10 set med 60% av maxvikten i knäböj.

  Detta ger dig chansen att träna upp rörligheten och muskelaktiviteten kring höfterna. Ett bra sätt att få igång tekniken.


Olika sätt att åtgärda problemet fungerar väldigt olika på olika personer. Man får prova sig fram.




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Patrik Sundvall - 21 augusti 2011 19:35


  En vanlig övning bland förespråkarna av funktionell träning är utfall med rotation av bålen. Låt oss göra en liten analys av övningen, bedöm själv sedan hur funktionell den är.   Ryggraden består av 4 delar (5 om man räknar med svanskotan)....

Av Patrik Sundvall - 19 augusti 2011 21:32

Har tänkt en hel del på funktionell träning på sistone . När man söker på nätet så finner man jättefina beskrivningar på funktionell träning, men när man sedan ser deras övningar så syns väldigt lite av deras egen förklaring på funktionell träning. ...

Av Patrik Sundvall - 27 juli 2011 20:27

Nånting som under dem senaste åren hyllats av tränare är gummiband. Missförstå mig inte här nu, jag använder själv gummiband i vissa fall.   Problemet jag ser är inte att det används, det är hur det används.   Är gummiband ett alternativ till...

Av Patrik Sundvall - 27 juli 2011 16:54

Träningsmässigt har detta året varit en mardröm. Mina leder har varit konstant inflamerade, vilket inneburit krångel med ryggen.   Nu gäller det att svälja smärtan och träna på. Det är väldigt lätt att hamna i en ond cirkel vid ledsjukdommar. N...

Av Patrik Sundvall - 2 juli 2011 21:01

Det var ett tag sedan jag skrev något här. Antar att jag haft lite skrivkramp.   Dagens fråga: Hur blir jag personlig tränare?   Personlig tränare (PT) är ingen skyddad titel. Det innebär att vem som helst kan bära titeln. För att få jobb på ...

Ovido - Quiz & Flashcards