Fråga mig

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Fråga


 

Besvarade frågor

 
Ingen bild

Björn

22 februari 2012 22:17

Tja!
Hur är det med kondotionshöjande träning som t.ex cirkelgym som jag kör, jag är så slut efter varje pass att jag kanppt kan gå därifrån men jag tucker det är fantastiskt skönt efteråt?

Patrik Sundvall

23 februari 2012 17:50

Det är en bra träningsform för att förbättra uthålligheten.
Om det är bra eller inte beror på i vilket syfte man tränar. Att köra skiten ur sig någon gång i veckan gör ingen skada rent gennerellt, beror på hur ofta man tränar samt hur träningen är utformad.

 
Ingen bild

Tobias Pettersson

10 februari 2012 13:33

jag vill tacka.
för ett jätte bra skrivet pm om detta.jag hade stora problem under hösten 2011 men tack vare din vägledning kommit en bra bit på att å stabilitet i denna del av ryggen.Men hur länge kan det ta innan man kommer undan helt.Pratar man år eller....

Patrik Sundvall

10 februari 2012 16:40

Hej Tobias.

Roligt att kunna hjälpa till.

Tyvärr är jag lite osäker på vilket pm du menar, så jag vet inte vilket problem du haft med ryggen.

Men generellt vid stabiliseringsträning så är det mycket svårt att bedöma hur lång tid det tar att åtgärda. Det beror på hur länge man haft det, vad som orsakat det samt hur stort problemet är.

Känner igen ditt namn, får ta och leta och se om jag hittar mitt pm :)

 
Ingen bild

Glenn Thomas W. Eriksson

14 januari 2012 13:57

Âr armhävningar
ett bra alternativ till bänkpress?
Mvh. Glenn

Patrik Sundvall

14 januari 2012 16:53

Armhävning är en övning som liknar bänkpress och samma muskler aktiveras i övningarna.

Armhävningar har dock sina begränsningar, det är inte lika lätt att öka på vikterna, som det är med bänkpressen. Att köra 60 armhävningar kommer inte att ge samma resultat som tunga bänkpressar på 6-12 repetitioner.

Så det beror på hur tung man är samt hur stark man är.

För dem allra flesta så är bänkpressen mycket bättre än armhävningarna. Däremot fungerar det bra att köra armhävningar för att underhålla kroppen om man är borta från träningen några månader, du kommer dock inte få så mycket mer utveckling.

 
Ingen bild

jimmy

25 augusti 2011 10:01

Om man går till en sjukgymnast för framåt roterade axlar kan han/hon hjälpa till med att se närt det är dax att gå igenom från fas 1 till fas 2 etc

Patrik Sundvall

27 augusti 2011 18:56

Hej Jimmy!

Dem olika faserna är ingen allmän metod för framåt roterade axlar. Det är mitt sätt att angripa problemet, samt ge en någorlunda pedagogisk förklaring till min metod.

Varje fas har ett mål, när målet är nått går man vidare till nästa fas.

Målet för fas 1 är att kunna med egen kraft dra bak axlarna till rätt position. Detta kan du göra framför spegeln.
Om du håller huvudet rakt upp så ska axeln vara i nivå med örat.

 
Ingen bild

Sonia Petterson

19 april 2011 20:37

Hej! Jag har en fråga om mat och träning. Om man tränar mycket och vill bygga muskler som tjej, gör det något om man inte får i sig alla kalorier som man bör en dag? Tappar man mycket på det? Eller spelar det ingen roll med en dag? Om man äter för lite kalorier per dag under en tid, tappar man muskler då? Tacksam för svar!

Patrik Sundvall

29 april 2011 15:01

Hej, Sonia!

Blir tyvärr ett sent svar, har inte varit hemma på ett tag.

När man talar om kost, så pratar man om energibalans. Energibalans har två olika betydelser som båda är viktiga. Det ena handlar om balansen mellan energikällorna (protein, kolhydrater och fett). Det andra handlar om balansen mellan vad du förbränner och vad du tillför kroppen.

När vi tränar ökar behovet av energi, alltså mat. Förbränner vi mer än vi får i oss går man ner i vikt. Om vi då vill bygga muskler så blir det väldigt svårt om vi äter för lite. Att bygga muskler på ett kcal-underskott är allt annat än effektivt.

Om man har 1 dag som man äter mindre på i veckan kommer det inte ha någon större effekt på resultatet om man inte ligger på en väldigt låg fett%. Det är inget jag skulle rekommendera, men den skulle inte förstöra dina muskler. Förutsatt att du äter ordentligt övriga dagar i veckan.

 
Ingen bild

Emma Andersson

7 april 2011 22:55

Tack för svaret! Om jag nu skulle testa periodisk fasta, kan det göras i t.ex bara en månad? Vad jag förstod det äter man hela sitt dagliga matintag i en måltid efter träningen. Har jag uppfattat det rätt?
Och när jag ska köra intervaller, är det aktiv vila som gäller då? T.ex växla mellan 14-10 på löpbandet?

Patrik Sundvall

8 april 2011 20:51

Periodisk fasta innebär inte att man äter 1 måltid, den handlar om att äta sitt dagliga intag av kcal inom en viss tid. Här ska du få en länk till en bra guide till periodisk fasta, skriven av skaparen själv. http://www.leangains.com/2010/04/leangains-guide.html

När det gäller intervallerna är det aktiv vila som gäller. Kör man riktigt tuffa sprinter i backar kan man ta en pause i 30-90 sekunder.

 
Ingen bild

Emma Andersson

7 april 2011 19:12

Hej! Jättebra blogg du har! Väldigt inspirerande och givande inlägg. Jag har en fråga angående att kombinera kondition och styrka. Jag är en tjej som tränar styrka 5 ggr i veckan. Varje muskel tränas 1-2 gånger per vecka. Nu har jag även blivit intresserad av löpning och har börjat springa kortare distanser ca 3 ggr i veckan utöver styrkepassen. Dessa löprundor ligger mellan 3.5-8 km. Vissa dagar utövar jag både styrka och kondition, dock inte de dagar jag tränar ben. Jag undrar om löpträningen hindrar min muskeltillväxt? Det är styrketräningen jag prioriterar och vill utvecklas mest i, men vill även bli av med lite underhudsfett och få en bättre kondition. Jag äter hyffsat, inte efter någon diet eller något men ganska nyttigt ändå. Det händer att jag äter chips eller godis ett par gånger i veckan men det vill jag verkligen unna mig, skulle inte klara mig utan chips :) Tacksam för svar!

Patrik Sundvall

7 april 2011 22:01

Hej! Tack så jättemycket :).

Problemet med att satsa på styrkeutveckling och konditionen, är att dem båda träningssätten sänder motsatta signaler till musklerna.
Styrketräningen talar om för muskeln att bli större och starkare, konditionsträningen talar om att den behöver bli uthålligare. Det blir två olika motorer som konkurrerar med varandra.
Ska man köra konditionsträning bör man köra det på en dag man inte styrketränar.
Det går att bygga muskler och ändå löpträna,det är bara inte optimalt. För mycket konditionsträning kommer däremot bromsa in muskelökningarna. Vill man löpträna samtidigt som man vill bygga muskler, bör det inte vara mer än 2 löppass i veckan. Ett tips är att satsa på intervaller, då dem kräver mer explosivitet och liknar styrketräningen mer.

Störst effekt på fettförbränningen får man genom att förändra kosten. Jag rekommenderar att du söker på "periodisk fasta". Det är ett väldigt enkelt kostsystem som syftar till att minska på kroppsfettet och behålla muskler samtidigt.

Annars är det bara att ät nyttigt och ät mycket proteiner. Fortsätt med styrketräningen, håll dig till 2 löppass i veckan och byt gärna ut ett löpppass mot ett intervallpass.

Hoppas du blev lite klokare :)
MVH
Patrik

 
Ingen bild

Emelie Irlandsson

5 april 2011 20:43

Hej! Jag får lite ont i vänster axel efter ett axelpass på gymmet. jag känner även att jag är lite stel i nacken när jag utför flyes mm. vilka övningar kan jag göra eller bör jag undvika för att undvika smärtan i axeln?

Patrik Sundvall

6 april 2011 18:55

Hej, Emelie!

Jag kan tyvärr inte ge något direkt svar angående din värk. För att kunna göra det så måste jag se dig träna. Så svaret du får blir rätt generella.

För att välja rätt övningar behöver man först ta reda på när och var smärtan uppstår.
Vanligaste orsakerna (enligt min erfarenhet) är dålig teknik, dålig hållning och obalans mellan musklerna.
Om du tränar i Göteborg kan jag kolla på den, tar inget betalt.

Övningar att undvika vid axelproblem:
Dips
Drag till hakan
Front raises

Låt smärtan avgöra vilka övningar som är bra. Fråga gärna någon kunnig om den kan se över din teknik.

Hoppas det var till någon hjälp. För att kunna få bättre hjälp över nätet behöver jag se ditt träningsprogram och mer information om var och när du får ont.

MVH
Patrik Sundvall

 
Ingen bild

Daniel Larsson

30 januari 2011 15:13

Hej Patrik,
Mycket bra blogg! Jag ligger i startgroparna för att börja att deffa. Kan inte du göra ett inlägg om ett bra upplägg? Kost, träning och eventuella tillskott. Mvh Daniel. (KY-klassen)

Patrik Sundvall

30 januari 2011 19:26

Det ska jag se till i veckan. :)

 
Ingen bild

PT-Tomas

13 januari 2011 10:00

Håller med om böj på armbågen vid hantelyft åt sidan, hantelpress och militärpress bör således vara mer skonsam för armbågen samt ge en större R.O.M för axel-leden, något att blogga om i nästa inlägg ;-)

Patrik Sundvall

13 januari 2011 10:32

Hantelpress och militärpress ska alltid utgöra grunden för varje axelpass. Hantellyft åt sidan är en bra komplementsövning.
Hantelpressar och militärpress tar en del på deltoideus mellersta huvud, men främre huvudet förblir primärt i rörelsen. Hantellyft åt sidan blir därför ett bra komplement. När den görs rätt :)

Ovido - Quiz & Flashcards