Senaste inläggen

Av Patrik Sundvall - 16 december 2010 21:31

Tidigare i bloggen har jag nämnt min sjukdom "artrit".


Artrit är en inflamatorisk sjukdom som sätter sig på lederna. Inflammationerna kommer och går, man har bra och dåliga perioder.

Förr sa man att ledsjuka inte ska träna, man ansåg att ända träningen som ansågs lämplig var simning.


I dag vet man dock bättre. Artirit saknar botemedel. Det som kan höja livskvaliten är värktabletter och TRÄNING.

Träning är det som absolut har den bästa effekten för oss, som inte blivit helt rörelsehindrade. Därför är det så viktigt att människor som börjar få värk i lederna, tar kontakt med en sjukgymnast eller personlig tränare med extra kompetens på ledsjukdommar. Även om träning är det bästa för sjukdommen så finns det en del saker att tänka på. Så här får ni några saker att tänka på.


1. Intensitet. Med inflammationer i kroppen måste man börja lungt och sakta öka intensiteten. Detta för att snabbt se om klienten har för ont.


2. Rörelser. Inflammerade leder blir mycket stela om dem inte klienten sträcker ut dem. Hör med klienten vilka leder som brukar bli inflammerade. Välj övningar som får dessa leder att röra på sig i sin fulla längd. Just att det utförs från fullt utstäckt (ingen översträckning) till full kontraktion är viktigt för rörligheten, då deras muskler har en större tendens att bli stela. Korta rörelser riskerar att leda till mer stelhet.


3. Stretching. Statisk stretching har jag med flera i min familj (vår sjukdom är ärftlig) mycket dåliga erfarenheter av. Det är inte skönt att hänga på en inflammerad led. Dynamisk stretching är däremot väldigt skön och behövlig. Personligen föredrar jag att lägga in stretchingen i styrketräningen där jag jag sträcker ut lite lätt i varje repetition. Detta för att samtidigt som jag sträcker ut ökar jag blodgenomströmningen i muskeln. Blodgenomströmningen värmer samt bättrar på läkningen av inflammationen. 


4. Lyssna på klienten. Tänk på att inbillad smärta inte existerar. Smärta är alltid verklig för personen som känner den. Gör det ont ska du inte pressa på, försök i stället ta det lugnare och försök få personen att röra på leden utan motstånd, ibland räcker det som träning när värken är framme.


Om ni har några frågor om träning för ledsjuka, är det bara att komma med dem.

Av Patrik Sundvall - 15 december 2010 19:06

Tror det var Jim Wendler som sa: "Trender kommer och går, men principer kvarstår."


Det är ett citat som jag bär med mig varje gång jag ska designa ett nytt träningsupplägg. Med internet i varje hem, sprider sig trenderna över hela världen i ljustets hastighet. En del genomtänkta, andra lite mindre genomtänkta.


Men alla har sina hängivna anhängare som följer dem likt en religon. Alla påstår dem att dem funnit hemligheten för resultat. Att dras med i strömmen är väldigt lätt, men som alla vet så kan strömmen vara farlig. Det är mycket lätt att dras ner och du börjar se allt ur deras synvinkel, och inte din egna.


Hur vi än vänder och vrider på det så kommer biceps alltid sitta på överarmens framsida, den kommer alltid ha samma funktion. Hjärtat har sina slag, pulsen går upp vid ansträngning. Med andra ord, "principerna kvarstår".


Visst kan vi sitta på en boll och köra axelpressar, men med mindre vikt blir det mindre anledning för deltoideus att bli starkare. Principen om överbelastning kvarstår.


Alla letar vi efter metoder som gör oss bättre tränare, att sticka ut ur mängden blir allt viktigare. I jakten på det "nya" är det lätt att glömma det gamla.

"Trender kommer och går, men princeper kvarstår."

Av Patrik Sundvall - 14 december 2010 14:17

Motivaton del 2


Tänkte fortsätta diskutera om motivation på gymmet.


Viktigt att tänka på när man vill bygga muskler är att själva träningsupplägget har en väldigt liten betydelse för utvecklingen.


Jag har kunnat följa killar och tjejer under flera år på gymmet. Vissa har en kraftig utveckling från början, andra står stilla i flera år.

Vanligaste förklaringen brukar handla om gener. Visst spelar våra gener en roll, men den är långt ifrån tillräcklig för att förklara att så många på gymmet inte utvecklas överhuvudtaget .

Folk som inte utvecklas har något mer gemensamt. När dem kliver in på gymmet har dem ingen fokus på vad dem ska göra. Lyfter lite vikter och kopplar av mellan seten. Dem är där timmarna men gör inte jobbet.

För att kunna prestera måste man fokusera, någon typ av glöd behöver infinna sig i varje set.


Denna glöd är tränarens ansvar, vi måste motivera och inspirera våra atletar att prestera på toppnivå.


Ordets makt


När någon ska prestera behövs positiv energi i omgivningen, vissa ord har vissa laddningar negativa/positiva. Det hela handlar om vad man associerar till dem.

Det jag har gjort som en del av att få en positiv energi på träningarna är att förbjuda vissa ord som har en något negativ laddning.


1. Tungt. Tungt är ett tungt ord, som lätt sätter mentala spärrar. Tänk lite på ordet och försök se det framför dig. Så istället tyngder talar vi om vikter. En vikt var aldrig tung, det var en bra vikt. Ordet ska helst inte ligga i tankarna.


2. Jobbigt. Det är även det ett ord som jag upplever som bromsande och negativt. I stället för jobbigt talar vi om tufft. Tufft kan associeras med en utmaning som ska klaras av och lite lättare än jobbigt.


3. Klarar inte. Säger atleten att han inte kommer klar det så kommer han med största sannolikhet inte göra det heller. När dem tankarna kommer så låser det sig för honom.

Ett exempel på detta var en klient där jag fick gömma vikterna innan hon tog dem. Hon fick aldrig veta vilka vikter hon använde förens träningen var över. När hon såg vikten, ansåg hon att hon var för svag och fick därmed problem med vikten. Om jag gav henne vikten och dolde siffrorna så blev det genast lättare.


Genom att peppa aktivt och vara ständigt positiv under träningarna, skapar vi en positiv miljö som kan vara skillnaden mellan resultat eller misslyckande.


Av Patrik Sundvall - 13 december 2010 21:56

När jag var 21 år fick jag diagnosen att jag har fått psuriasis artrit. En inflammatorisk ledsjukdom jag helt enkelt måste lära mig att leva med.


Jag som har mitt liv på gymmet, där jag måste kunna röra mig och lyfta vikter.

Våren och sommaren kan jag träna på som vanligt, men när hösten och vintern kommer blir träningen klart svårare. Oftast resulterar det i förlust av både volym och styrka. Mentalt har det varit helt knäckande.


I dag är jag 27 år och har lyckats vända olycka till lycka. Eftersom lederna värkte ville jag veta mer om dem, så jag började plugga ledfysiologi. 

Det resulterade att jag började omvärdera mina kunskaper på området och fick en större förståelse för hur kroppen och musklerna arbetade. Den tog mig till helt nya nivåer som tränare, så min största lycka i livet kan tillskrivas en obotlig ledsjukdom.


Detta leder oss in på dagens ämne: Motivation


Det svåraste uppdraget för många av oss tränare är den mentala biten. Att lära ut hur man lyfter en vikt, gör en fint, slå en pass är sällan ett problem. Att få någon annan att prestera till max är något helt annat.


Självförtroende är extremt viktigt inom idrottssammanhang. Inne på gymmet kan man se på en person om han/hon ska ta den nya vikten.


Det finns ingen enkel lösning som fungerar för alla. Men det finns några metoder som kan hjälpa på vägen.


Alla har något som får dem att tagga till. Jag hjälpte en kille att öka sin max-bänk med 20kg på 2 månader. Jag kände killen sedan barnsbenen och visste ungefär hur han resonerar. När vi skulle maxa var det viktigt att jag med stor klarhet och säkerhet visste precis vilka vikter och repititioner vi skulle köra på fram till max-vikten. En annan sak var orden jag sa innan lyftet. Jag kunde se på blicken hur han laddade upp.


Det hela handlade igentligen om att min säkerhet gav trygghet hos klienten. Orden gav ett mentalt kommando som fick honom att känna sig redo.


Tror man kan komma långt med fasta rutiner som förbereder kropp och hjärna att känna sig redo för vad som ska hända.


Som tränare kan man inte göra mycket mer än att försöka lära känna personen, för att finna vad som får honom att tända till, samtidigt som dem är avslappnade. Trygghet och förtroende. Du måste veta vilka du kan skrika på och vilka som behöver en klapp på axeln.

En del behöver veta i detalj vad dem missade och vad dem ska göra bättre.


Ger du personen förtroende och stöd hela vägen, skapar man goda förutsättningar för att motivera dina spelare. Glöm aldrig att ge feedback, både bra och dålig.

Av Patrik Sundvall - 12 december 2010 21:33

Jag har under min uppväxt hållit på med en mängd olika idrotter. Mest tid spenderade jag inom Landhockeyn.

Som tränare tänker jag ofta bakåt på mina egna tränare man haft genom åren. Något som slagit mig är hur mycket löpträning vi gjort. Många mil har det blivit under åren.

Helt i onödan vill jag hävda.


Landhockey är en lagsport som spelas utomhus med 11 man per lag på fotbollsplan.

Positionerna kan liknas vid fotboll, så jag väljer att skriva om just fotboll, eftersom den är lättare att referera till.


När jag pratat med fotbollspelare har jag fått bilden att dem kör väldigt mycket löpträning.

Helt i onödan....?


Nej, kanske inte helt i onöden. Men ändå aldeles för mycket.


I fotbollen har alla spelare sina positioner, sina ytor att täcka upp. Det innebär att spelarna är som vakthundar på sina ytor. Så fort motståndaren kommer in på din yta så sätter du fart och sprintar. Sprintar, inte joggar. Spelet bygger främst på sprintar, du kan aldrig jogga ifrån en motståndare.


Men hur mycket sprintträning körs där ute? Lägger ni ner lika mycket kraft och tid på att träna upp sprintförmågan?


Sprinttekniken skiljer sig en hel del från vanlig löpning. Den ställer helt andra krav på kroppen, joggningen kan aldrig ersätta den.


Sprint handlar om kraft, spänst, acceleration och bibehållande av maxfart.

Joggning handlar om att vara sparsam med kraften i sin löpning. Det innebär en helt annan biomekanik i kroppen.


Att kunna ta 3-4 explosiva steg förbi en motsåndare kan handla om över 1 m i avstånd som du vinner på honom/henne. I en sport som Innebandy kan det vara helt avgöranade.


Skippa några löppass och lägg in intervallträning i stället. Tänk mer på vilka krav spelet ställer och mindre på traditioner som löpträning.

Av Patrik Sundvall - 11 december 2010 19:11

Bänkpressen blir ofta beskylld för orsaken till att folk skadar sina axlar.

I stället för att ifrågasätta tekniken eller den tränandes kroppsliga förutsättningar, väljer allmänheten att svartmåla denna fantastiska övning.


Efter att ha lyft skrot i 14 år och arbetat som personlig tränare i 5 år, har jag hunnit se många skadade axlar från bänkpressen. Jag var själv en av dem som fick ont.


I dag ser jag det som en självklarhet att jag och många med mig fick ont, tekniken var ju nästan icke existerande. När jag ser mig omkring på gymmet i dag ser jag att samma fel som jag fick lära mig, fortfarande lärs ut av "experterna".


Vad gjorde jag för fel?

För det första strävade jag att hela tiden få stången över mitten på bröstet. (FEL!!)


När jag började plasera stången mot nedre delen av bröstet kändes det både bättre i axlarna samt att jag fick bättre kontakt med bröstet.

Att lägga stången mot mitten av bröstet, är att spela på marginalen. Risken för inklämningar i AC-leden blir större ju högre upp du har armbågen. Mitten på bröstet blir för många allt för högt.


Baktryck?

Att spänna trapzen är ett måste om man ska bänka ordentligt. När jag utbildade mig sa dem åt mig att axlarna skulle dras bakåt och skuldrorna tryckas i hop. Detta tolkade jag som att skuldrorna skulle tryckas i hop. (FEL!!!)


Målet med att trycka bak axlarna är att skapa en spänning i Trapzen. Det gör man för att stabilisera skuldrorna så att dem inte trycks ihop och kraften försvinner.

Att tryck i hop skuldrorna innebär att vikten ligger och trycker mot AC-leden, då skulderstabiliteten är satt ur spel.


När dessa fel var åtgärdade har jag aldrig kännt någon smärta vid bänkpressen.


Lär er sänka stången något lägre och pressa upp den lätt bakåt så att stången vilar rakt över axlarna.

Lär er att spänna Trapzen och bibehåll spänningen under hela setet.

Axlarna kommer att tacka er. Bänkpressen är vår vän :).

Av Patrik Sundvall - 10 december 2010 09:31

Core, core, core. Ännu ett inneord att analysera.


Vad menas med core? Core syftar till kroppens kärna, bålen. Core-träning ska stabilisera och stärka kroppens bålmuskulatur. En svag bål är ofta en delorsak till smärta i ryggen.


Denna insikt har dragit i gång en riktig hype runt core-träning. Många övningar blandar in bollar och andra instabila ytor, i syfte att aktivera bålen i högre grad.

Att träna på instabila ytor innebär dock även att förmågan att få ur kraften i muskeln och tvingar till att sänka vikterna ordentligt.


Senare år har man tagit det för givet att ju mer core-träning vi kör desto bättre presterar vi i olika idrotter. Vetenskapligt stöd saknas dock på området. Forskningen har i stället visat att styrkan i bålen inte är avgörande för prestationer hos elitidrottare(1).

Studien gjordes på div 1 spelare i fotboll i USA. Efter att testat bålstyrkan fick dem göra tester på spelarnas prestationer i hopp och sprintmoment.


Resultatet visade på att det inte låg någon koppling mellan bålstyrka och prestation.


Innebär detta att bålstyrka är helt onödigt? Nej! Elitidrottare har givetvis tränat mycket under många år, dem har en bra styrka i bålen. Vad den däremot visade var att prestationen inte blir bättre bara för att bålstyrkan är bättre.

Med så mycket fokus på bålstyrka och träning på instabila ytor, försämmrar vi möjligheterna för våra atleter att bli starkare och förbättra kraftutvecklingen.


Core-träning behöver inte handla om bollar och balansplattor. Få övningar skapar bättre stabilitet som riktiga millitärpressar. Knäböj, frontböj, marklyft, skivstångsrodd m.m är exempel på övningar som bygger mycket styrka samtidigt som den stärker bålen, i många fall bättre än många bollövningar gör.


"Don't belive the hype!" Public enemy


(1)  The relationship between core streangth and performence in division 1 female soccer players.

Av Patrik Sundvall - 9 december 2010 11:45

För att bygga starka och friska axlar finns det 4 viktiga punkter att följa.


1. Pressövningar med fria vikter: Pressövningar tillåter större belastning och därmed större stimulans för muskeln att bli starkare.

Med fria vikter menas skivstång eller hantlar. Fria vikter har i studier visats ge en större stimulans för musklerna att bli starkare(1). 


2. Fulla djup: På nätet och på gymmet ser man folk som sänker vikten till näshöjd. Detta för att slippa den tunga delen i lyftet. Detta är ett bra sätt att skada muskeln på sikt. Korta rörelser skapar stelhet i axelpartiet som kommer påverka mer än bara axelträningen. Bröst och ryggträningen kommer att påverkas negativt.
Korta rörelser hindrar muskeln från att sträckas ut och arbeta i sin fulla längd.

Att belasta muskeln i sin fulla längd är av stor betydelse för att bygga en axel som är både stark och frisk.


3. Kontroll: Somliga hävdar att djupa pressar kommer att skada axlarna. Det är sant att skador sker. Oftast beror det på 1. stelhet i eller runt axelpartiet, vilket försämrar tekniken/kontrollen. 2. Dålig stabilitet i bålen, även detta försämrar teknik och kontroll.

Att kontrollera vikten i både den koncentriska fasen och en exentriska fasen är alltid viktigt. Särskilt när man pressar något över huvudet.


4. Balans: Muskelbalansen mellan framsida och baksida av både axlarna och överkroppen är viktiga för att bygga starka axlar utan skador. Därför är det så viktigt att man har ett väl balanserat träningsprogram.


För att sammanfatta det hela bör axelträningen domineras av pressövningar med fria vikter. Men man får inte glömma att axeln består av 3 delar; framsida, utsida och baksida. För att ha en frisk och stark axel måste man träna dem med.

Kör med fulla djup, sänk vikten och se till att du har kontroll i hela kroppen.


Träningsförslag:

Millitärpressar 4 set * 8 reps

Hantellyft åt sidan 4 set * 8 reps

Facepulls 4 set * 8 reps



(1) A comparison of muscle activation between a smith machine and free weight benchpress



Ovido - Quiz & Flashcards