Alla inlägg den 14 januari 2011

Av Patrik Sundvall - 14 januari 2011 19:38

Stretchingen vara eller icke vara är vida diskuterat. Blir ofta hätska diskutioner. Vad många hänger upp sig på är deffinitionen av stretching.


Stretching innebär rörlighetsträning i form av att strecka ut muskeln. 

Ofta tänker vi på den vanliga stretchingen där vi hänger på muskeln i 20-30 sekunder. Denna stretching kallas för statisk stretching. För någon som mig som har artrit är detta ingen hit. Upptäckte väldigt tidigt att dynamisk stretching var mycker mera effektivt. Dynamisk stretching innebär att man stretchar i rörelse. Jag håller aldrig utsträckningen längre än 5 sek, därefter slappnar jag av någon sekund innan jag återgår till sträckningen, detta sätt har skonat mina leder.


Dynamisk stretching kan även utföras under styrketräningen. Är man noga med att träna muskeln i dess fulla längd, så att man i bottenläget känner lite lätt stretch, minskar behovet för stretching avsevärt.


Här ska ni få lite övningar som bätrar på rörligheten samtidigt som ni bygger muskler.


Raka marklyft - Ser man till att alltid gå så djupt så att det sträcker i baksida lår, samt att man strävar efter att nå djupare i varje repetition. Kommer rörligheten komma på köpet.


Cossack squat- Denna övning används för att stärka upp och stabilisera höfterna. Den ger även en bra rörlighet i ljumskarna och baksida lår, beroende på vilken teknik man använder.


Hantelpress (bröst)- Hantlar tillåter en längre rörelsebana. Se till att känna en lätt stretch i bröstet i bottenläget innan du trycker upp vikten. Axelrörligheten får du på köpet.


Chins m. smalt grepp- I bottenläget ska du låta axlarna dras upp så att du känner lätt stretch i ryggmuskulaturen.


Sittande vadpress- Vänd aldrig rörelsen i bottenläget innan du får en stretch, sträcker ut den inre vadmuskeln.


Elevated split squat- Sträcker ut framsida lår och höftböjare.


Reversed elevated lunge- En bra övning som sträcker ut sätesmuskeln.


Utför man dessa övningar korrekt så behöver man inte spendera lika mycket tid i stretchhönan.

Ovido - Quiz & Flashcards