Alla inlägg den 12 januari 2011

Av Patrik Sundvall - 12 januari 2011 15:01

Att aldrig böja benet mer än till 90 grader vi benträning, är en vanlig uppfattning på gymmet. Samma personer hävdar även att knät aldrig få passera tårna. Då detta skadar knäna.


Detta synsett är något som är rent skadligt när det gäller idrottare.

Dem flesta idrotter utsätter atleternas kroppar, helt okontrollerat. Det innebär att tränarens jobb är att se till att atleterna knä, fotleder, höfter m.m håller för belastningarna.

Om vi aldrig går under 90 grader när vi tränar ben, kommer musklerna bli svagare när knät väl hamnar i en vinkel som är lägre än 90 grader.


Om vi i stället ser till att träna i en full rörelse, kommer musklerna ha större möjligheter att skydda knät, i utsatta situationer.

En gyllene regel för fysträning, är att stärka upp musklerna för att skydda lederna i deras utsatta lägen. 


Samma sak gäller när knät går över tårna. Inom en mängd idrotter hamnar belastningen på så sätt att knät hamnar framför tårna. Fotboll och div. hoppgrenar är några exempel på detta.

Därför är det viktigt för dessa idrottare att belasta musklerna i dessa vinklar, så att dem på ett bättre sätt kan skydda deras knän under tävlingar.


Så nästa gång du ser en match, titta på dem olika ledernas vinklar och belastningar. Det är utifrån dem analyserna du kan få reda på hur du ska lägga upp ett bra fys-pass.





Ovido - Quiz & Flashcards