Alla inlägg den 5 februari 2011

Av Patrik Sundvall - 5 februari 2011 19:01

Många är i dag intresserade av att mäta sitt kroppsfett. På dem flesta gym kan man beställa en mätning av kroppsfettet. Vad dem ofta glömmer att informera är att den sk. fett% har väldigt lite med verkligheten att göra. Dem metoder som används på dem flesta anläggningar ger inga exakta resultat. Här får ni en förklaring till dem olika metoderna som finns för att mäta kroppsfettet.


Tanita våg


Tanita är en våg med handtag. Den sänder ut en låg ström som mäter motståndet i kroppen. Varje gång du ställer dig på en tanita kommer du få ett annat resultat. Förtroendet för en sådan våg är gennerellt mycket låg.


Kaliper


Kalipermätare en en tång som mäter tjockleken på hudveck på utvalda punkter på kroppen. Siffrorna används sedan i en formel som anger hur mycket kroppsfett man har. Det finns olika formler för olika befolkningsgrupper, Jackson & Pollock är en av dem vanligaste formlerna. Nackdelen med kalipern är att den bara mäter underhudsfettet, formlerna tar en viss hänsyn till ditt övriga kroppsfett men baserar på generalisering baserad på ålder, vikt, kön och dina mätningar.

Fördelen kalipern har, är att den i många fall är bra på att mäta resultatet på en deff. I dem fallen pratar man inte om % utan om förändringar i tjockleken.



För dem allra flesta räcker det med måttband. Om du ska gå ner i vikt, rekomenderar jag att du tar följande mått:

Nacke

Överarm

Bröst

Midja

Höft

Lår

Vad


Eftersom man inte kan punktförbränna, plockar kroppen lite där han själv vill. Så för att kunna övervaka sina resultat bör man ta mått som täcker hela kroppen, som den gör i listan

Ta inte måtten för ofta, 1 gång i månaden räcker.

Ovido - Quiz & Flashcards