Direktlänk till inlägg 1 januari 2011

Topp 10, utdrag ur ACSM's lista på träningstrender 2011

Av Patrik Sundvall - 1 januari 2011 17:24

Varje år publicerar American College of Sports Medecine (ACSM) en världsomfattande survey på vad folk i branchen spår kommande årets träningstrender. Surveyn pubicerar dem i sin egna webjournal.

Utdrag ur den har publicerats av aftonbladet och tidningen Idrott & Kunskap.

Hela listan är en topp 20. Eftersom den fulla listan ännu inte släppts utanför deras egna journal, tänker jag respektera detta och enbart ge ut topp 10 av listan (Den listan har släppts av andra medier). I Idrott & Kunskap kommenterade Jonas Liljanis (ansvarig för all PT-verksamhet på SATS, och mannen som utbildade mig)


Punkterna skriver jag på engelska för att dem svenska översättningarna tappar viktiga poänger.


1. Educated and experienced fitnesspersonal.

Som jag tidagare nämnt så har folk i allt större utsträckning börjat ifrågasätta kompetensen hos tränare och instruktörer. Behovet av erfarna och utbildade tränare har blivit allt viktigare att ha på anläggningarna. Erfarenheten kommer tillbaka.


2. Fitness programs for older adults.

Allt fler äldre har insett hur viktigt det är med träning, hur den kan motverka flera av ålderdommens krämpor. Detta behovet syns väldigt tydligt på gymmen i dag då äldre vuxna står för en stor procent av våra kunder.


3. Streangth training.

Styrketräning hamnar alltså på en tredje placering, underbart. Nu när träningstrenden hållt i så länge som nu. Blir folk allt mer medevetna om utrustningen vi har på gymmen. Detta innebär att gymmen i landet måste bli bättre på att erbjuda utrustning av god kvalitet. Här i Göteborg har amerikanska och till viss del italienska maskiner dominerat marknaden. Senaste åren har kravet på kvalitet resulterat att tyska maskiner börjat ta stora marknadsandelar. Detta tror jag kommer att fortsätta.


4. Children and obecity.

En större satsning har ännu inte slagit igenom på bred front i Sverige. Men det är på flera håll på gång, så håll ögonen öppna.


5. Personal training.

Behovet av personliga tränare fortsätter att öka.


6. Core training.

Den vanliga core-träningen som baseras på bollar och andra instabila ytor har i Sverige börjat försvinna på anläggningarna (thank you god). Core-träningen har i stället återvänt till sitt ursprung, djupa knäböj, marklyft, millitärpressar, olympiska lyft m.m Dessa övningars effektivitet har äntligen börjat uppmärksammas av massan på gymmen.


7. Excercise and weight loss.

Träning för viktnedgång kommer nog alltid vara en stor del av branchen. Det som ökar här är intresset för kostrådgivning som ingår i träningsprogrammen.


8. Boot camp.

Denna träningsform har inte riktigt slagit igenom i Sverige, finns några företag som satsat på detta. Vi svenskar brukar ha lite svårt för folk som står och skriker åt oss.


9. Functional fitness.

Detta inneord har marknadsförts väl av tränare över hela världen. Lätt sålt eftersom den låter logisk utan att behöva gå in på detaljer angående vad det är för något. Behovet för att underlätta vardagen blir allt viktigare för människor som vill åldras med värdighet.


10. Doctor referrals.

Här förutspår man ett större sammarbete med sjukvården och träningsbranchen, med utbyte av erfarenheter kan man lättare väva in träningen i patientens liv.


Som ni ser så pekar dem flesta trender på aktiviteter som utförs på gymmet. På hela listan fanns det rätt få gruppträningstrender med överhuvudtaget.

Tror dock inte att gruppträningen är på väg ut, anledningen är troligtvis att gruppträningstrenderna är mer lokala företeelser som är svårare att applicera globalt. Då listan sammanfattar globala trender så försvinner dessa pass ut i massan.


Fulla listan kan ni beställa här



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Patrik Sundvall - 25 september 2011 09:13

Knäböj är kungen av alla benövningar. Den är inte bara bra för att bygga volym och styrka på låren. Det är en övning som bättrar på stabiliteten i knän, höfter och bål.   Ett problem många har är stabiliteten i höfterna när dem knäböjer, detta re...

Av Patrik Sundvall - 21 augusti 2011 19:35


  En vanlig övning bland förespråkarna av funktionell träning är utfall med rotation av bålen. Låt oss göra en liten analys av övningen, bedöm själv sedan hur funktionell den är.   Ryggraden består av 4 delar (5 om man räknar med svanskotan)....

Av Patrik Sundvall - 19 augusti 2011 21:32

Har tänkt en hel del på funktionell träning på sistone . När man söker på nätet så finner man jättefina beskrivningar på funktionell träning, men när man sedan ser deras övningar så syns väldigt lite av deras egen förklaring på funktionell träning. ...

Av Patrik Sundvall - 27 juli 2011 20:27

Nånting som under dem senaste åren hyllats av tränare är gummiband. Missförstå mig inte här nu, jag använder själv gummiband i vissa fall.   Problemet jag ser är inte att det används, det är hur det används.   Är gummiband ett alternativ till...

Av Patrik Sundvall - 27 juli 2011 16:54

Träningsmässigt har detta året varit en mardröm. Mina leder har varit konstant inflamerade, vilket inneburit krångel med ryggen.   Nu gäller det att svälja smärtan och träna på. Det är väldigt lätt att hamna i en ond cirkel vid ledsjukdommar. N...

Ovido - Quiz & Flashcards