Direktlänk till inlägg 10 januari 2011

Bygg en bas, innan du börjar utvärdera träningssystem.

Av Patrik Sundvall - 10 januari 2011 21:00

Alla har vi fastnat i träningen någon gång. Jag får ofta höra från folk att dem provat allt, dem kan helt enkelt inte bygga muskler.


Det är nog en av dem absolut dummaste kommentaren jag fått. Ännu roligare blir det när killen är 25 år, och har tränat i hela 5 år.


Låt oss vara raka här. Om du har tränat i 5 år, hur har du då hunnit prova allt? Redan där kan man lätt se vad som varit problemet. Killen har inte kunnat fullfölja någonting, hoppat mellan olika system varje månad.


Antalet träningsupplägg och system är i princip oräkneliga. Många av dem fungerar bra, men för att du ska kunna utvärdera dem krävs det att du fullföljer det system du valt att prova.

Ett krav är att följa systemet/upplägget i minst 3 månader. 3 månader är verkligen ett minimum, först då kan du börja utvärdera den. Helst vill jag köra 4-6 månader innan jag kan börja göra en ordentlig utvärdering.


Så killen som hunnit prova allt på 5 år, behöver börja med att vara ärlig mot sig själv. Om personen byter program var 4:e månad hinner han prova 15 upplägg. Detta förutsätter då att han ständigt är ute efter att utvärdera träningssystem. Men det lämnar inget utrymme för att bygga upp en bas att utgå ifrån. Om du som nybörjare hoppar från system till system, kommer du inte lära dig någonting av dem. Eftersom refferensramar saknas helt.


Alla kan bygga muskler, alla kan bli starkare. Det kan vara en tung väg, men långt ifrån så svårt som många vill få det till.

Som nybörjare handlar det om att bygga upp en bas. Basen består av grundstyrka, stabilitet, motorik och muskelkontakt. Dina första år på gymmet handlar om basen. Med ett balanserat träningsupplägg baserat på fria vikter, kan få vem som helst att bygga muskler.

När basen väl är byggd, har du den kroppskännedom, refferensramar m.m för att kunna utvärdera olika system, men det krävs att du fullföljer dem. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Patrik Sundvall - 25 september 2011 09:13

Knäböj är kungen av alla benövningar. Den är inte bara bra för att bygga volym och styrka på låren. Det är en övning som bättrar på stabiliteten i knän, höfter och bål.   Ett problem många har är stabiliteten i höfterna när dem knäböjer, detta re...

Av Patrik Sundvall - 21 augusti 2011 19:35


  En vanlig övning bland förespråkarna av funktionell träning är utfall med rotation av bålen. Låt oss göra en liten analys av övningen, bedöm själv sedan hur funktionell den är.   Ryggraden består av 4 delar (5 om man räknar med svanskotan)....

Av Patrik Sundvall - 19 augusti 2011 21:32

Har tänkt en hel del på funktionell träning på sistone . När man söker på nätet så finner man jättefina beskrivningar på funktionell träning, men när man sedan ser deras övningar så syns väldigt lite av deras egen förklaring på funktionell träning. ...

Av Patrik Sundvall - 27 juli 2011 20:27

Nånting som under dem senaste åren hyllats av tränare är gummiband. Missförstå mig inte här nu, jag använder själv gummiband i vissa fall.   Problemet jag ser är inte att det används, det är hur det används.   Är gummiband ett alternativ till...

Av Patrik Sundvall - 27 juli 2011 16:54

Träningsmässigt har detta året varit en mardröm. Mina leder har varit konstant inflamerade, vilket inneburit krångel med ryggen.   Nu gäller det att svälja smärtan och träna på. Det är väldigt lätt att hamna i en ond cirkel vid ledsjukdommar. N...

Ovido - Quiz & Flashcards