Direktlänk till inlägg 21 januari 2011

Missupfattningar om bänkpressen

Av Patrik Sundvall - 21 januari 2011 21:20

Senaste åren har det blivit allt vanligare att hålla benen i luften och pressa ner ländryggen i bänken när dem kör bänkpress. Att övningar som bänkpress kan utföras på flera sätt är helt ok, men vet folk varför dem pressar ner svanken? Finns det någon anledning till att ha den nertryckt?


Svanken är en del av kroppens "S"-form, och spelar en stor roll för kroppens stabilitet. (Prova att ha en vikt framför kroppen med utsträckta armar, tryck sedan ut svanken. Stabiliteten försvinner.) Om nu svanken är viktigt, varför då trycka ut den?


Vanliga förklaringar:

"Brygga är skadligt för ryggen."

För det första måste man skilja på brygga och svanka. Självklart finns det inga skaderisker i att behålla sin vanliga svank när du ligger på bänken (i så fall får vi akta oss för att sova på rygg). Tar vi bort svanken plockar vi bort en del av stabiliteten, lägger vi till en tung belastning så ökar där med skaderisken. Har vi sedan benen i luften, plockar vi bort ännu mer stabilitet. Skaderisken blir ännu högre.

Resultatet blir att vi får sänka vikten, eftersom mer kraft behövs till att stabilisera oss. Om vi då minskar vår möjlighet att överföra all kraft till pressen kommer bröstmusklerna få för lite stimulans för att växa på ett optimalt sätt.


"Med benen i luften får vi en starkare bål."

Med ökad instabilitet får vi en viss ökad belastning på bålen. Men frågan är då, varför väljer du köra bänkpress? Dem allra flesta tränar bänkpress för att få stora och starka bröstmuskler. Dem allra flesta tränar ett magpass om veckan. 

Det finns så många bättre övningar som stärker bålen som; knäböj, militärpress, marklyft m.m, att syftet blir i mina ögon blir helt meningslöst.


"Med svanken i bänken får jag bättre kontakt med bröstet"

Denna förklaring är den i mina ögon den enda som är försvarbar. Om man pressar ner svanken genom att lägga upp benen på bänken kan det bli lättare att slappna av något mer i övriga kroppen och det blir lättare att känna bröstet arbeta. Men är du ute efter att få stora bröstmuskler, har du mer att vinna på att ha en stabilare position, där du kan belasta muskeln tyngre. Det handlar mest om teknik.


Att variera övningsteknik är helt ok, men för att göra det måste man kunna grundutförandet först. Man måste veta exakt vad det är man plockar bort och vad man lägger till i en övning. Annars kommer skadorna som ett brev på posten. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Patrik Sundvall - 25 september 2011 09:13

Knäböj är kungen av alla benövningar. Den är inte bara bra för att bygga volym och styrka på låren. Det är en övning som bättrar på stabiliteten i knän, höfter och bål.   Ett problem många har är stabiliteten i höfterna när dem knäböjer, detta re...

Av Patrik Sundvall - 21 augusti 2011 19:35


  En vanlig övning bland förespråkarna av funktionell träning är utfall med rotation av bålen. Låt oss göra en liten analys av övningen, bedöm själv sedan hur funktionell den är.   Ryggraden består av 4 delar (5 om man räknar med svanskotan)....

Av Patrik Sundvall - 19 augusti 2011 21:32

Har tänkt en hel del på funktionell träning på sistone . När man söker på nätet så finner man jättefina beskrivningar på funktionell träning, men när man sedan ser deras övningar så syns väldigt lite av deras egen förklaring på funktionell träning. ...

Av Patrik Sundvall - 27 juli 2011 20:27

Nånting som under dem senaste åren hyllats av tränare är gummiband. Missförstå mig inte här nu, jag använder själv gummiband i vissa fall.   Problemet jag ser är inte att det används, det är hur det används.   Är gummiband ett alternativ till...

Av Patrik Sundvall - 27 juli 2011 16:54

Träningsmässigt har detta året varit en mardröm. Mina leder har varit konstant inflamerade, vilket inneburit krångel med ryggen.   Nu gäller det att svälja smärtan och träna på. Det är väldigt lätt att hamna i en ond cirkel vid ledsjukdommar. N...

Ovido - Quiz & Flashcards