Direktlänk till inlägg 14 december 2010

Motivation del 2 Ordets makt

Av Patrik Sundvall - 14 december 2010 14:17

Motivaton del 2


Tänkte fortsätta diskutera om motivation på gymmet.


Viktigt att tänka på när man vill bygga muskler är att själva träningsupplägget har en väldigt liten betydelse för utvecklingen.


Jag har kunnat följa killar och tjejer under flera år på gymmet. Vissa har en kraftig utveckling från början, andra står stilla i flera år.

Vanligaste förklaringen brukar handla om gener. Visst spelar våra gener en roll, men den är långt ifrån tillräcklig för att förklara att så många på gymmet inte utvecklas överhuvudtaget .

Folk som inte utvecklas har något mer gemensamt. När dem kliver in på gymmet har dem ingen fokus på vad dem ska göra. Lyfter lite vikter och kopplar av mellan seten. Dem är där timmarna men gör inte jobbet.

För att kunna prestera måste man fokusera, någon typ av glöd behöver infinna sig i varje set.


Denna glöd är tränarens ansvar, vi måste motivera och inspirera våra atletar att prestera på toppnivå.


Ordets makt


När någon ska prestera behövs positiv energi i omgivningen, vissa ord har vissa laddningar negativa/positiva. Det hela handlar om vad man associerar till dem.

Det jag har gjort som en del av att få en positiv energi på träningarna är att förbjuda vissa ord som har en något negativ laddning.


1. Tungt. Tungt är ett tungt ord, som lätt sätter mentala spärrar. Tänk lite på ordet och försök se det framför dig. Så istället tyngder talar vi om vikter. En vikt var aldrig tung, det var en bra vikt. Ordet ska helst inte ligga i tankarna.


2. Jobbigt. Det är även det ett ord som jag upplever som bromsande och negativt. I stället för jobbigt talar vi om tufft. Tufft kan associeras med en utmaning som ska klaras av och lite lättare än jobbigt.


3. Klarar inte. Säger atleten att han inte kommer klar det så kommer han med största sannolikhet inte göra det heller. När dem tankarna kommer så låser det sig för honom.

Ett exempel på detta var en klient där jag fick gömma vikterna innan hon tog dem. Hon fick aldrig veta vilka vikter hon använde förens träningen var över. När hon såg vikten, ansåg hon att hon var för svag och fick därmed problem med vikten. Om jag gav henne vikten och dolde siffrorna så blev det genast lättare.


Genom att peppa aktivt och vara ständigt positiv under träningarna, skapar vi en positiv miljö som kan vara skillnaden mellan resultat eller misslyckande.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Patrik Sundvall - 25 september 2011 09:13

Knäböj är kungen av alla benövningar. Den är inte bara bra för att bygga volym och styrka på låren. Det är en övning som bättrar på stabiliteten i knän, höfter och bål.   Ett problem många har är stabiliteten i höfterna när dem knäböjer, detta re...

Av Patrik Sundvall - 21 augusti 2011 19:35


  En vanlig övning bland förespråkarna av funktionell träning är utfall med rotation av bålen. Låt oss göra en liten analys av övningen, bedöm själv sedan hur funktionell den är.   Ryggraden består av 4 delar (5 om man räknar med svanskotan)....

Av Patrik Sundvall - 19 augusti 2011 21:32

Har tänkt en hel del på funktionell träning på sistone . När man söker på nätet så finner man jättefina beskrivningar på funktionell träning, men när man sedan ser deras övningar så syns väldigt lite av deras egen förklaring på funktionell träning. ...

Av Patrik Sundvall - 27 juli 2011 20:27

Nånting som under dem senaste åren hyllats av tränare är gummiband. Missförstå mig inte här nu, jag använder själv gummiband i vissa fall.   Problemet jag ser är inte att det används, det är hur det används.   Är gummiband ett alternativ till...

Av Patrik Sundvall - 27 juli 2011 16:54

Träningsmässigt har detta året varit en mardröm. Mina leder har varit konstant inflamerade, vilket inneburit krångel med ryggen.   Nu gäller det att svälja smärtan och träna på. Det är väldigt lätt att hamna i en ond cirkel vid ledsjukdommar. N...

Ovido - Quiz & Flashcards